HTML

2011.06.16. 14:02 Ámond Pista

Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II

Kb. 1 hónapja láttam egyet az 502 gyártott példányból és egyből előtört belőlem a nosztalgia, mégiscsak az egyik legvagányabb autó volt ez anno a "Sebesség" lutra albumban is. És nem csak a nagyon tökös hosszú neve miatt... Hát nem gyönyörű?

 

 Kölyökkoromban egy ilyen BBURAGO autónak is neki álltam reszelővel, filctollal átfaragni evokettessé, kevés sikerrel. Azóta már bánom, hogy neki estem, persze akkor nem így gondoltam.

Tegnap ismét láttam (a minimális gyártási mennyiségből gondolom ugyanazt) és közelebbről is megcsodáltam, hát igen, most sem tetszik kevésbé. :-)

2005-ben a vezess.hu-n meg is jelent egy cikk róla a megjelenésének 15. évfordulójára, ebből idézek: 

1990-ben márciusban mutatkozott be a Genfi Autószalonon a Mercedes-Benz 2.5-16 Evolution II. A kiállított autó - ahogy korábban is - a DTM-es versenyautó alapja volt, így aerodinamikailag versenyzésre optimalizált karosszériával készült.

 

Masszív szélesítések és hatalmas szárnyak kerültek előre és hátra a 190-esre, a felnik 17 colosak voltak. Három hónapig gyártották atípust, és ezúttal is csak 502 darab készült a modellből, amivel a gyár teljesítette a szokásos homologizációs előírásokat.

 

Az új fejlesztésű 2,5 literes blokk továbbra is négyhengeres 16 szelepes kivitelben készült. Legnagyobb teljesítménye immár 235 lóerő volt 7200-as főtengelyfordulatszám mellett. Az igencsak pörgős motor 235 newtonméteres maximális nyomatékát 5000 és 6000 között adta le.

 

1300 kilogramm volt az autó tömege, amit 7,1 másodperc alatt gyorsított a 2,5 literes motor 0-ról 100-ra. Maximális sebessége elérte a 250 km/órát. Ezúttal is fokozott figyelmet fordított a gyár a futómű hangolására, amely már alaphelyzetben is remek képességekkel ruházta fel az autót. Ezen felül a kormány mellett elhelyeztek egy kapcsolót, amivel három fokozatban lehetett változtatni a kocsi magasságát.

 

Az utastérben sportüléseket találunk, de nem csak elől, hanem hátul is, ahol szintén két utasnak alakítottak ki helyet. Minden egyes autó egyedi sorszámmal került ki a gyárból, melyet a váltókaron tüntettek fel. Ahogy már a 2.3-as változatnál is, az EVO II-ben is "fordított" váltót szereltek, azaz balra fent volt a rükverc, alatt az egyes, és mellettük a 2-es 3-as egymás alatt, ez a kiosztás gyorsabb váltást eredményezett.

 A moblie.de-n már 55.000 € körül is van egy - két megkímélt példány. Ó, ha sok pénzem lenne...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mylifemyfault.blog.hu/api/trackback/id/tr462989311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása